Helsehjulet - nettmagasin om helhetlig helse

14. October 2020

Verdens sunneste mennesker trener ikke på treningssenter

De aller fleste av oss ønsker å leve et godt og langt liv, men hva er egentlig hemmeligheten til dem som lever aller lengst?

Trening
Lesetid: 3 minutter

Om du leter etter ungdomskilden, vil du ikke finne den på treningssenteret, skal vi tro dem som lever til de er godt over hundre år.

Stedene i verden der vi finner den aller høyeste forventede levetiden, kalles av flere for «blå soner», skriver

BBC

. En av dem som har undersøkt og skrevet om disse sonene, er den amerikanske forfatteren Dan Buettner, blant annet i boken «The Blue Zones Solution».

Vanene som kan gi et langt liv.

Buettner har funnet flere likhetstrekk – for eksempel at menneskene som lever sunne og lange liv, ofte er i naturlig aktivitet, dessuten har de gode rutiner for å minimere stress, og de nyter alkohol i moderate mengder – gjerne hver dag.

Her er de ni livsstilsvanene Buettner skriver er felles for dem som vokser opp og bor i «blå soner»: 

1. Naturlig aktivitet

I stedet for å trene jevnlig på treningssentre, er menneskene som lever lengst i naturlig bevegelse – for eksempel gjennom aktivitet som hage- og gårdsarbeid, hvor en bruker kroppen uten å tenke over at en er i fysisk aktivitet.

2. Mening med livet

Ifølge Buettner kan følelsen av å ha en mening i livet, gi hele syv år lenger forventet levetid. Flere av dem som bor i «blå soner» har egne ordtak som kan oversettes til «hvorfor jeg står opp om morgenen».  

3. God stressmestring

De aller fleste av oss vil bli utsatt for ulike former for stress i løpet av livet, og forskning viser at mye stress kan være belastende – rett og slett helseskadelig. Noe som er felles for dem som lever lenge, er at de har gode metoder for å håndtere stress. Grekerne på Ikaria tar for eksempel en hvil i løpet av dagen, og japanerne på Okinawa setter av et øyeblikk hver dag til å minnes sine forfedre.

4. «80 prosent-regelen»

Menneskene som lever i «blå soner» spiser ofte de minste måltidene om ettermiddagen eller tidlig på kvelden, og så spiser de ikke før de står opp igjen. I tillegg passer de på å ikke spise seg mer enn «80 prosent mett». Det å stoppe å spise før både øyne og mage er helt mett, kan nemlig være forskjellen som gir stabil vekt, ifølge Buettner.

5. Bønner og linser

De som lever til de er over hundre år, har ofte et kosthold bestående av mye bønner, linser og andre belgfrukter. Kjøtt spises i gjennomsnitt én gang i uken, og da primært fra svin. Belgfrukter er en god kilde til vegetabilske proteiner, i tillegg til at de er fulle av viktige næringsstoffer, og holder oss mette lenge.

6. Daglig (men moderat) alkoholkonsum

Mennesker som drikker moderate mengder alkohol lever lenger enn de som aldri drikker, ifølge Buettner. Det vil si 1-2 enheter om dagen – gjerne sammen med venner eller til måltider.

7. Religion

Nesten alle hundreåringene som ble intervjuet i boken «The Blue Zones Solution» tilhørte et trossamfunn. Hvilken trosretning har tilsynelatende ikke noe å si, skriver forfatteren, men det kan angivelig gi mellom 4-14 år ekstra forventet levetid.

8. Nære relasjoner

Gode og nære forhold til familien, er felles for dem som lever sunne og lange liv. De som har en livspartner lever lengre, viser funnene, i tillegg har det en positiv effekt å ha nære relasjoner til foreldre, besteforeldre og sine egne barn.

9. Sunt nettverk

Hvordan du blir oppdratt har innflytelse på hvordan du blir som menneske – og menneskene du omgir deg med påvirker vanene dine, ifølge Buettner. De som lever lengst, har vokst opp i eller valgt omgangskretser med sunne vaner.

Her lever man lengst.

I dag er forventet levealder i Norge 82 år, og den har økt mer eller mindre kontinuerlig de siste 170 årene – kun avbrutt av verdenskriger og spanskesyken, ifølge

FHI

. Bare noen få land i verden har høyere forventet levealder enn oss nordmenn. Blant annet japanere, som kan forvente å leve til de er 84 år.

Ønsker du å lese mer om hvordan du kan leve et godt og langt liv? Ta en titt på disse bøkene:

The Blue Zones Solution - Dan Buettner

Spring Chicken. Stay Young Forever – or Die Trying - Bill Gifford

 

 

Ved innsending av dette skjemaet samtykker du til at vi kan lagre og behandle dine personopplysninger, samt at vi kan sende deg relevant informasjon på e-post, som tips og nyttige artikler. Du kan når som helst endre dine preferanser for kommunikasjon. Mer info i vår personvernerklæring.