Helsehjulet - nettmagasin om helhetlig helse

22. October 2020

Vil helseteknologi gjøre oss sunnere?

Tekniske duppedingser gir deg innblikk i egen helse på helt nye måter. Men er det egentlig bra for oss?

Skrevet av Redaksjonen
Helseteknologi
Lesetid: 1 minutter

Søvn, stress, kalorier, trening og hvilepuls. Amazon sin nye helsesatsing

Halo

og den sjette smartklokken til Apple, tar oss med inn i fremtiden. Nå kan man måle kroppsfett og oksygenmetningen i blodet, mens fitbit sin nye funksjon hevder den kan måle stressnivået ditt. 

Overveldende informasjon.

Det er liten tvil om at dagens duppedingser forteller oss mer om egen helse enn noen gang. Teknologigigantene mener at all denne nye dataen vil gjøre oss sunnere. Men er det virkelig sånn? 

Foreløpig kan helse- og treningsapper være nyttige for noen mennesker, men ikke alle. En begrensning er at mange ikke vet hva i alle dager de skal bruke all informasjonen til. Hva betyr egentlig søvnscore og hjertefrekvens? 

Vanskelig å bruke dataene.

I en

artikkel

i New York Times forteller forsker, Jessilyn Dunn, ved Duke University at det ikke alltid er tydelig om helseinformasjonen er nyttig eller nøyaktig. Det er vanskelig for både forskere og helsepersonell å validere vurderingene du får fra din smartklokke. Hvorfor foreslår den akkurat en viss type treningsform eller at du bør begynne med mindfulness? Og hva ligger til grunne for at du blir anbefalt én time mer søvn enn din partner? 

Faktisk viser ny

forskning

at mange opplever å sove

dårligere

etter de fikk seg søvnmåler. Stresset av å måtte presentere på nok et område i livet, fører til at et økende antall pasienter søker behandling for selvdiagnostiserte søvnforstyrrelser basert på søvnsporingsdataene. Skaper dette er perfeksjonistisk søken etter den ideelle søvn? 

Mer uro enn nytte.

– Mye kan tyde på at stadig flere brukere klør seg i hodet over dataene de får fra sine tekniske helseapper og duppedingser, sier bedriftslege ved Avonova Clinic, Pablo Hambro Brand. 

– Flere pasienter kommer til meg og er fortvilet over høy hvilepuls eller dårlig søvnscore, når de egentlig ikke har noe å være bekymret for. Jeg håper at bedriftene bak helseteknologien kommer til å bli flinkere til å guide brukerne til hvordan de skal bruke all helseinformasjonen, slik at de ikke skaper mer uro enn nytte. 

Ved innsending av dette skjemaet samtykker du til at vi kan lagre og behandle dine personopplysninger, samt at vi kan sende deg relevant informasjon på e-post, som tips og nyttige artikler. Du kan når som helst endre dine preferanser for kommunikasjon. Mer info i vår personvernerklæring.