Helsehjulet - nettmagasin om helhetlig helse

23. November 2020

Stillesitter? Dette er treningen for deg

Det moderne, stillesittende mennesket må trene slik kroppene våre var ment for å brukes, i følge treningsekspert.

Skrevet av Redaksjonen
Trening
Lesetid: 1 minutter

Det finnes en rekke, ulike trender innen trening, men skal vi tro treningsekspert og daglig leder for Akademiet for Personlig Trening, Henning Holm, handler trening for det moderne, stillesittende mennesket først og fremst om grunnleggende, fysisk belastning for hele kroppen.

Det er nemlig ikke til å komme utenom at den fysiske aktiviteten man før i tiden fikk gratis gjennom kroppslig arbeid, må vi i dag ta igjen på fritiden. En sunn, helhetlig helse handler med andre ord om gode vaner som innebærer bevegelse i hverdagen. 

Trenger ikke være komplisert.

– Ved å sitte stille store deler av dagen går vi glipp av en lykkecocktail med dopamin og endorfiner, forteller Holm. 

 – Trening trenger ikke være så komplisert, kreve utstyr eller medlemskap på et treningssenter. En tur utendørs i rask gange, gjør for eksempel underverker for en stiv kropp og et skjermpreget sinn, ifølge Holm.  

Han mener at all bevegelse er bedre enn ingenting, men om du ønsker å virkelig etablere sunne treningsvaner er talen klar: fokuser på en variasjon mellom styrke og kondisjon. 

– Å lykkes med trening krever en innsats. Du må etablere en ny vane og da er det en fordel å finne noe du liker å gjøre. Ta blikket opp fra hverdagen og se hvordan du kan flette treningen inn. Det trenger ikke være store økter hver dag, men trening er som fisk, - en ferskvare. Om det går mange dager mellom hver økt, så mister treningen effekt. 

Dette er Henning Holm sine beste øvelser for stillesittere: 

Sittende roing.

Denne øvelsen jobber rett på det området som stillesittere trenger. Øvre, nedre og midtre del av rygg og mellom skulderbladene. Se

video

.

Markløft.

Her jobber man med den bakre delen av kroppen vår. Fra lår til rygg. Denne øvelsen dekker det meste av de utsatte områdene som preges av mye sitting. Se

video

.

Sidehev.

Øvelsen fokuserer på skuldre, som kan være et område man trenger å styrke når man sitter mye foran en skjerm og jobber.

Se

video

.

Tøying av brystmuskulatur og skulde.

Når man skriver mye på tastatur, kan det føre til kortere brystmuskulatur. Denne tøyeøvelsen anbefaler jeg derfor å gjøre regelmessig. Se

video

.

Ved innsending av dette skjemaet samtykker du til at vi kan lagre og behandle dine personopplysninger, samt at vi kan sende deg relevant informasjon på e-post, som tips og nyttige artikler. Du kan når som helst endre dine preferanser for kommunikasjon. Mer info i vår personvernerklæring.