Helsehjulet - nettmagasin om helhetlig helse

23. October 2020

Tre suksessfaktorer for å oppnå bedre helse

Ønsker du å endre vaner og oppnå bedre helse? Med tre, enkle suksessfaktorer gir Helsehjulet deg en dytt i riktig retning. 

Skrevet av Redaksjonen
Helsehjulet
Lesetid: 1 minutter

Nytt treningsregime, kutte kjøttforbruket, legge seg tidligere eller starte å meditere. Å endre vaner for å oppnå bedre helse er ikke bare enkelt. 

Tidligere fysioterapeut, treningsgründer og nå digitalsjef i Avonova, Bård Windingstad mener likevel at veien til bedre helse kan være enklere enn folk tror. 

– Vi i Helsehjulet fronter en helhetlig tilnærming til helse. God helse utgjøres ikke bare av faktorer som jevnlig trening og sunn mat. Som mennesker har vi heldigvis langt flere strenger å spille på. 

Han mener det å endre vaner bør ses på som en spennende reise. 

– Et tips er å sette av litt tid til å forstå Helsehjulets filosofi. Ved å tenke på helsen din på en helhetlig måte, hvor alt fra relasjoner, søvn og aktivitet spiller inn, er det større sjanse for å oppleve mestring og motivasjon. 

Tre suksessfaktorer.

Her forklarer han Helsehjulets tre suksessfaktorer for å klare å endre vaner og dermed lettere oppnå dine helserelaterte mål.   

1. Kontroller entusiasmen 

Den største feilen vi mennesker gjør når vi skal endre på noe, er at vi skal endre veldig mye på en gang.

– Jeg tror de fleste kjenner seg igjen i det. All forskning på atferdsendring peker på en helt avgjørende suksessfaktor: å ta små skritt av gangen. Vi må rett og slett kontrollere entusiasmen vår når vi skal inn i noe nytt.

2.

Det finnes ingen fasit

Det er veldig mange, både selvutnevnte og offentlig anerkjente eksperter som hevder at de sitter på en fasit for hva som er riktig og hva som er galt for å bedre folks helse. Dessverre, til tross for at vi mennesker har mange likhetstrekk, så er vi alle forskjellige.

– Det beste eksempelet på dette er A og B mennesker. Det finnes tonnevis av forskning som beviser at noen mennesker fungerer aller best tidlig på morgenen, mens andre fungerer best i de sene kvelds- og nattetimer.

På akkurat samme måte må du selv kartlegge hva som funker for din kropp. For eksempel er ikke dietter som fasting eller lavkarbo rett for alle.

3.

Anerkjenne tid

– I motsetning til nesten alt annet i samfunnet, er det umulig å endre helsen vår fort. Det er rett og slett naturstridig. Dette med tålmodighet er et konsept som vi moderne mennesker sliter med å akseptere. Vi vil ha resultater raskt, men for å få bedre helse må du anerkjenne at det vil ta tid. 

Ved innsending av dette skjemaet samtykker du til at vi kan lagre og behandle dine personopplysninger, samt at vi kan sende deg relevant informasjon på e-post, som tips og nyttige artikler. Du kan når som helst endre dine preferanser for kommunikasjon. Mer info i vår personvernerklæring.