Helsehjulet - nettmagasin om helhetlig helse

26. October 2020

Tenker du på helsen din som et hjul?

Søvn, ernæring og trening er bare noen av områdene som påvirker helsen din. Bli bedre kjent med filosofien bak «Helsehjulet».  

Skrevet av Redaksjonen
Helsehjulet
Lesetid: 2 minutter

– Hva ligger egentlig i begrepet «helse» og hvilke faktorer påvirker helsen vår?

Mannen som spør heter Bård Windingstad og er digitalsjef i Avonova. Med en bakgrunn som fysioterapeut og treningsgründer, har han jobbet med helserelaterte spørsmål i over tjue år. Sammen med flere leger og annet helsepersonell i Avonova vil han at flere skal begynne å tenke på helsen sin som en helhet. Nærmere bestemt som et hjul.

Med utgangspunktet i WHOs definisjon av helse, har Avonova utviklet

Helsehjulet

, en ny og enkel måte å forstå egen helse på. Helsehjulet består av åtte kjerneområder som er viktige for helsen din, satt sammen i et hjul, slik at man alltid husker å se helheten. 

– Har du skikkelig vondt i ryggen, kan du fort bli gretten, noe som igjen kan gå utover relasjonene dine. Det er mange faktorer som henger sammen, og skal fungere i samspill for at helsen skal «rulle» godt, forteller han.

– Mye av dette er selvfølgeligheter, men som man i dagens samfunn likevel glemmer å tenke over. 

Alt henger sammen.

Windingstad og Avonova er ikke alene om å være opptatt av å løfte frem viktigheten ved en helhetlig tankegang når det kommer til helse. Allerede i 1946 definerte WHO begrepet «helse» på denne måten: «En tilstand av fullstendig fysisk, mentalt og sosialt velvære, og ikke bare fravær av sykdom eller fysisk svekkelse».

Selv om helsebegrepet har fått kritikk fra noen hold, er det liten tvil om at definisjonen viser tydelig at helse handler om mer enn bare fysisk kropp. WHO gir helsebegrepet en tydelig, holistisk undertone og anerkjenner at alt henger sammen. 

– Tradisjonelt sett har man delt inn helse mellom fysisk, psykisk og sosial helse. Og for oss som jobber i helsesektoren, kan nok fokuset til tider bli litt for snevert. Man er i økende grad spesialisert og kan fort bli blendet for helheten, forteller allmenn- og bedriftslege i Avonova, Pablo Hambro Brand. 

– I arbeidsmedisin har man for eksempel et sterkt fokus på de åtte timene på jobb, men vi vet jo at livet fortsetter når man kommer hjem. Vaner og påvirkninger på hjemmebane har utrolig mye å si for hvordan man fungerer på jobb, og det er kanskje på fritiden vi utsetter oss for de reelt største risikoene, understreker han.

– Dette er en av grunnene til at vi i Avonova nå ser viktigheten av å inkludere hele Helsehjulet i vår tilnærming til helse. 

Skape mestringsfølelse.

Forskning viser at det å oppnå god helse ikke nødvendigvis handler om å være den sprekeste eller sunneste, det handler om å være litt god i alle aspekter. Det er her denne helhetstankegangen kommer inn. 

Givende relasjoner, en god natts søvn og sykling til og fra jobb. Det trenger ikke være mer komplisert enn det, mener Windingstad.

– I bunnen av vår filosofi handler det om å skape mestringsfølelse som gir motivasjon. Det er lettere å få til endring ved å spille på lag med hele Helsehjulet. Det handler om å ta enkle, små skritt i riktig retning, forteller han. 

– Med nettmagasinet Helsehjulet ønsker vi å belyse alle sidene av helse og inspirere deg til få en mer helhetlig tankegang, slik at du blir den beste versjonen av deg selv.

De åtte delene av Helsehjulet:

SØVN. Vi bruker en tredjedel av livet vårt til å sove. Det er åpenbart at søvn er livsviktig og utgjør menneskets viktigste restitusjon.
Det kan være interessant å lære litt om eget søvnmønster. Dette er i alle fall sentralt dersom man ønsker å bedre søvnkvaliteten. Og ja, det er mye man faktisk kan påvirke.
Helsehjulet vil ta deg med på et dypdykk ned i søvnens verden. Ved hjelp av moderne helseteknologi vil vi hjelpe deg å kartlegge, og kanskje til og med forbedre egen søvn.
GENETIKK. Arvematerialet ditt er mer formbart enn du tror og kan påvirkes av miljøfaktorer. Likevel, disposisjoner man har arvet er det lite å få gjort med. Hvordan man innretter seg etter dem kan derimot forandre mye.
Helsehjulet vil kunne hjelpe deg med å bevisstgjøre dine arvelige disposisjoner, og på den måten kunne bidra til å redusere sjansene for at uhelse og/eller sykdom oppstår.
I tillegg vil vi hjelpe deg med å forstå hvordan livsstilsvalg også påvirker den mer generelle helsen vår fra et genetisk perspektiv.
ERNÆRING. Du blir hva du spiser. Alt liv krever energi og menneskets viktigste energikilde er mat.
Alle vet at grønnsaker og frukt er sunt, men hva er det egentlig som avgjør hva vi spiser? Kosthold er påvirket av veldig mye. Det handler om økonomi, identitet, kultur, tid eller rett og slett om smak. 
Med Helsehjulet ønsker vi å utvide din forståelse av hvorfor du spiser slik du gjør. Vi er ikke så opptatt av nye dietter eller andre matstunts, men tror på viktigheten av ernæringskunnskap og av å se helheten.
FØLELSER. Hvilke tanker og følelser som dukker opp i hodet, har vi ofte lite egenkontroll over. Kanskje du har mye å gjøre på jobb, eller har kranglet med samboeren? Dette genererer ofte en følelse av stress og ubehag.
Er det mulig å endre forholdet til tankene og følelsene våre? Absolutt! «Tankens kraft» er godt bevist i nyere forskning.
Hjernen vår fungerer på samme måte som musklene og hjertet vårt, - den er trenbar. 
Helsehjulet vil bevisstgjøre deg på hvordan hjernen din fungerer og hvordan tanker og følelser påvirker livet ditt. Ved hjelp av ulike teknikker og metoder kan du lære å endre forholdet til tankene dine, og hvordan du reagerer på disse rent følelsesmessig.
RELASJONER. Mennesket er et sosialt vesen og gode relasjoner er livsviktig. Vi vet at ensomhet og manglende sosiale relasjoner er en av hovedårsakene til dødsfall hos eldre mennesker. 
Familie og venner kan tilføre mye positiv energi, men for mange av oss kan enkelte relasjoner også by på utfordringer og stjele energi. 
Ved å bevisstgjøre deg på mekanismene som ligger bak mellommenneskelige relasjoner, kan vi også trene på å mestre relasjoner bedre. 
TRENING. Menneskekroppen er skapt for å være i bevegelse. Likevel, i det moderne samfunnet bruker vi ikke kroppene våre slik de fra opprinnelsen var ment å bli brukt. Vi er ikke sankere og jegere lenger. Derfor er trening en viktig ingrediens for å få en god, helhetlig helse. 
I Helsehjulet mener vi at trening først og fremst handler om to ting:
1. Vi må bruke kroppene våre slik de var ment å bli brukt.
2. Vi motvirke uheldige ringvirkninger av mye stillesitting eller repeterende belastninger, som vi får på jobb og ellers i hverdagen. 
Vi anerkjenner at treningssenter ikke er for alle. Vi tror på hverdagsbevegelse og viktigheten av å finne den treningsformen som er riktig for nettopp deg.
AKTIVITET. Da mennesket ble til fantes bare natur. For å leve sunt og lenge må den tette symbiosen med naturen ivaretas.
Vi mennesker puster inn det trærne puster ut, og trærne puster inn det vi puster ut. Vi finner mange av menneskets viktigste energikilder i naturen, som dagslys, sollys og oksygen. 
Forskning har vist at det å vise bilder av natur kan senke hjerterytmen og blodtrykket vårt. Med andre ord: natur er sunt for helsen vår.
Med Helsehjulet håper vi å inspirere deg til å være enda mer ute og forstå de positive virkningene naturopplevelser har på oss.
RISIKO. Vi omgir oss til enhver tid av mange risikofaktorer. Noen av dem er påført av samfunnet, noen av arbeidsplassen, men mange av dem «velger» vi selv.
I den senere tid har vi lært om mange nye typer risiko. Alt fra blått lys fra skjermer, gaming, sosiale medier til prosesserte matvarer. 
Med Helsehjulet skal du få hjelp til å avdekke hvilke typer risiko du eksponeres for, både på jobb og privat, samt hjelp til hvordan du kan redusere dem.

Ved innsending av dette skjemaet samtykker du til at vi kan lagre og behandle dine personopplysninger, samt at vi kan sende deg relevant informasjon på e-post, som tips og nyttige artikler. Du kan når som helst endre dine preferanser for kommunikasjon. Mer info i vår personvernerklæring.