Helsehjulet - nettmagasin om helhetlig helse

21. October 2020

Fem råd som kan gjøre deg lykkeligere

Vi mennesker finner lykke i forskjellige ting, men når våre grunnleggende menneskelige behov er dekket, blir vi beviselig lystigere til sinns, forklarer lykkeforsker.

Relasjoner
Lesetid: 2 minutter

Noen av oss har lettere for å le enn andre, og noen av oss løper en større risiko for å utvikle depresjon. Genene våre har faktisk noe å si for hvor lykkelige vi er.

– Vi har alle en grunnstemning og den henger sammen med genetikken vår. Men vi er mennesker som kan tilpasse oss. Vi er ikke determinert av gener og det er ikke lykken vår heller. Vi behøver bare anvende litt ulike lykketeknikker, forklarer Ragnhild Bang Nes.

Hun er seniorforsker ved Folkehelseinstituttet (FHI), samt førsteamanuensis ved Psykologisk Institutt ved UiO. Doktorgradsavhandlingen hennes handlet om genetisk disposisjon for subjektiv velvære, angst og depresjoner, og i dag forsker hun på livskvalitet og hva som gjør oss lykkelige.

Men hva er egentlig lykke?

­– Mange oppfatter lykke som de sterke, ekstatiske øyeblikkene, og andre tenker på lykke som en dyp, mer vedvarende glede. Nesten like mange jeg treffer tenker på det første, som på det andre – og alle har sin personlige forklaring på hva lykke er. Men felles er i alle fall at det handler om noe som er godt, sier Nes.

Å kjøpe en fin ting når du føler seg litt nedstemt, kan gi deg en kortvarig glede, siden det aktiverer belønningssenteret i hjernen, men om du søker en vedvarende lykke, er det flere områder som behøver tid og pleie, forklarer Nes.

– Vi finner lykke i litt forskjellige ting, men når våre grunnleggende menneskelige behov er dekket, blir vi gladere. Det handler om å ha gode relasjoner, mestre noe eller tilegne seg ny kompetanse, og å oppleve at en er fri.

For å øke gleden i hverdagen viser Nes til de fem hverdagsglederådene de britiske helsemyndighetene utviklet i 2008: 

1. Knytt bånd og ta vare på relasjonene dine.

– Relasjoner er veldig viktige for oss. Vi henger sammen i et slags usynlig nett og er flokkdyr av natur.

2. Vær i fysisk aktivitet

 

– Å være i fysisk aktivitet er en mirakelkur for både humøret, helsen og hjernen vår. Det er en klar sammenheng mellom å være i aktivitet og glede.

3. Vær tilstede

– Det handler om å være oppmerksom på hva som skjer rundt oss, og hva vi tenker og føler – enten det er å ta naturen inn over oss når vi er ute, eller å virkelig være tilstede i en samtale.

4. Lær noe nytt

 

– Vi er kunnskapssøkende av natur. Derfor er det å lære seg noe nytt noe av det viktigste vi kan gjøre for vår egen lykke. Åpne en bok eller søk opp noe, så lærer du deg noe nytt på noen få minutter.

5. Gi til andre

– Å kunne bidra til noe, eller å gi noe til noen andre, gjør oss ofte mer glad enn når vi gir til oss selv. I tillegg styrker det relasjoner, og gir økt livskvalitet for både giveren og mottakeren.

Ved innsending av dette skjemaet samtykker du til at vi kan lagre og behandle dine personopplysninger, samt at vi kan sende deg relevant informasjon på e-post, som tips og nyttige artikler. Du kan når som helst endre dine preferanser for kommunikasjon. Mer info i vår personvernerklæring.