Helsehjulet - nettmagasin om helhetlig helse

22. October 2020

Sliter du med å sove?

Det finnes faktisk en oppskrift på en god natts søvn. Her er søvnekspertens beste tips.

Skrevet av Redaksjonen
Søvn
Lesetid: 1 minutter

Søvn har vært et forskningsfelt i flere tiår. Det er likevel først nå allmennheten for alvor har fått opp øynene for hvordan vi sover, og ikke minst søvnens utrolige viktige effekt på helsen vår. 

En av bidragsyterne til den nye bevisstheten er professor i nevrovitenskap og psykologi, Matthew Walker. Han har skrevet den mye omtalte boken:

Hvorfor vi sover - Den nye vitenskapen om søvn og drømmer.

Dette er en bok som har forandret mange sin forståelse av søvn. 

Walker er en av dem som understreker at søvn kan sies å være den enkleste og mest behagelige løsningen til et godt liv. Ifølge Walker må det en ny, radikal folkeopplysning til i vårt samfunn, slik at søvnen blir prioritert. Vi må rett og slett lære oss å sove. 

Har du ikke lest boken? Vi har oppsummert hans viktigste tips for å sove bedre. 

 1. Regelmessighet.

  Legg deg til samme tid hver kveld og stå opp til samme tid om morgenen. Dette vil øke søvnkvaliteten og på sikt, kvantiteten av søvnen din. 

 2. Soverommet

  . Kroppstemperaturen din må gå ned 2-3 grader for å klare å sovne og bli værende i søvn. 18 grader er optimal temperatur på soverommet. Husk også å ha det skikkelig mørkt. 

 3. Dediker deg til søvnen.

  Ikke ha dårlig samvittighet for å sove.  Du er ikke lat som tar en ettermiddagslur. Søvn er fantastisk for helsen, så sov alltid med god samvittighet. 

 4. Stå opp.

  Ligger du i sengen og ikke får sove? Stå opp og gjør noe annet. Hjernen din vil fort assosiere sengen og soverommet med våkenhet. Man sitter ikke ved middagsbordet og venter på å bli sulten, på samme måte skal du kun oppholde deg på soverommet når du faktisk er trøtt. 

 5. Slå av skjermen.

  En time før du skal legge deg dimmer du alt lys og stenger av skjermene. Blålys fra mobil, TV eller data, kan forstyrre søvnen din. 

 6. Koffein.

  Unngå koffeinholdig drikke etter kl 13. Alkohol bør også unngås, da det kan blokke REM søvnen din, som er en viktig del av søvnsyklusen. 

Ved innsending av dette skjemaet samtykker du til at vi kan lagre og behandle dine personopplysninger, samt at vi kan sende deg relevant informasjon på e-post, som tips og nyttige artikler. Du kan når som helst endre dine preferanser for kommunikasjon. Mer info i vår personvernerklæring.