Helsehjulet - nettmagasin om helhetlig helse

21. October 2020

Pablo svarer

Hva gjør man når kjæresten klager på snorking hver natt? Allmennlege i Avonova, Pablo Hambro Brand svarer.

Skrevet av Pablo Hambro Brand
Pablo svarerSøvn
Lesetid: 2 minutter

Spørsmål

Kjæresten min klager på snorkingen min nesten hver natt, spesielt i helgene. Jeg merker ikke så mye til det selv, men har lyst å slutte og snorke slik at kjæresten min får sove skikkelig om natten. Hvordan bør jeg gå fram? 

Hilsen Snorkfrøken

Hei Snorkfrøken,

Snorking er mer vanlig enn du kanskje tror. En italiensk studie fant regelmessig snorking i 30-års-alderen hos 10% av mennene og 5% av kvinnene, og i 60 års alderen hos 60% av mennene og 40% av kvinnene.  

Snorking kan ha flere bakenforliggende årsaker, men felles for dem er at bløtvevet i svelget på en måte klapper sammen og at man blir liggende med delvis ufri luftvei når man sover. På mange måter kan du si at kroppen slapper for godt av. 

Du har kanskje merket at snorkingen blir verre dersom du har drukket alkohol? Dette skyldes at en del av muskulaturen i kroppen slapper enda mer av og at det klapper enda mer sammen i luftveiene. 

Det er et par ting som kan være greit å sjekke i forbindelse med snorking. Det ene sporet handler om å fastslå hvorfor du snorker, mens det andre sporet handler om å utelukke at du har komplikasjoner i forbindelse med snorkingen.

Grunner til snorking kan for eksempel være at du er overvektig eller at du har problemer i øre-nese-halsområdet (store mandler, kronisk betennelse, tett nese osv). Komplikasjoner kan handle om at du har pustestans i løpet av natten, såkalt søvnapné og/eller at du føler dette går utover søvnkvaliteten din. Lite uthvilt om morgenen og mye trøtt på dagen kan være tegn på dette.  

Omtrent en tredjedel av livet vårt brukes til søvn. Tilstrekkelig søvn med god kvalitet er en viktig faktor for blant annet å føle velvære, for følelsesmessig balanse, for bedre å tåle ulike belastninger og smerter, og ikke minst for konsentrasjonsevnen. Vi vet at for lite søvn, eller dårlig søvn, er en viktig risikofaktor for utvikling av en rekke sykdommer. Jeg synes du skylder både deg selv og kjæresten din å ha så god søvnkvalitet så mulig. 

Jeg tenker at du bør snakke med legen din, og eventuelt få foretatt en søvnanalyse for å få belyst både sannsynlige årsaker til snorking og eventuelle komplikasjoner. Det finnes masse hjelp å få, men hva man ender opp med handler mye om årsak og alvorlighetsgrad. Det kan være så «enkelt» som å gå ned i vekt og/eller redusere alkoholinntaket, eller kanskje du har behov for noen hjelpemidler. 

Jeg ønsker både deg og din kjæreste en stille og god natt!

 

Hilsen Dr. P   

Ved innsending av dette skjemaet samtykker du til at vi kan lagre og behandle dine personopplysninger, samt at vi kan sende deg relevant informasjon på e-post, som tips og nyttige artikler. Du kan når som helst endre dine preferanser for kommunikasjon. Mer info i vår personvernerklæring.