Helsehjulet - nettmagasin om helhetlig helse

27. October 2020

Omgir du deg med lykketyver?

Gode relasjoner gir oss glede, mens dårlige relasjoner kan være lykketyver, ifølge lykkeforsker. Det er faktisk ikke alle vi bør omgås med mer enn vi må.

Skrevet av Redaksjonen
Følelser
Lesetid: 2 minutter

Familie, kollegaer og naboer velger vi gjerne ikke selv, mens kjærester og venner er relasjoner vi på et eller annet tidspunkt har valgt å inkludere i livene våre. Alle disse relasjonene kan gi og ta energi fra oss – de kan være både gode og dårlige relasjoner.

– Hvis du ønsker å investere i din fremtidige lykke, er det viktig å identifisere hva det er som gjør deg glad – og finne ut hva som eventuelt hindrer deg i å gjøre det som gir deg glede, forklarer Ragnhild Bang Nes.

Hun er seniorforsker ved Folkehelseinstituttet (FHI), og førsteamanuensis ved Psykologisk Institutt ved UiO. Doktorgradsavhandlingen hennes handlet om genetisk disposisjon for subjektiv velvære, angst og depresjoner, og i dag forsker hun på livskvalitet og hva som gjør oss lykkelige.

Bryte eller pleie bånd?

Kanskje er det dine egne rutiner, uvaner eller prioriteringer, som hindrer deg i å rekke å lese en god bok, gå på galleri med en venninne, eller løpe i skogen. Men noen ganger kan det også være at det er noen du omgås med, som tapper deg for energi – slik at du ikke får prioritert de tingene du helst skulle gjort.

– Det er ikke alle vi bør omgås for mye med. Det er realiteten. Noen relasjoner bør man derfor forsøke å minimere eller begrense samværet med, for sin egen lykkes skyld, sier Nes.

Det du imidlertid bør reflektere over, er om det er en relasjon du bør eller ønsker å arbeide med – slik at den på sikt blir god.

– Svake relasjoner kan bli tette, og dårlige relasjoner kan bli gode. Det kan være en investering i lykke, å jobbe med relasjoner. Det er litt på samme måte som å trene på noe, som man etter hvert blir kjempegod til. Det kan gi deg mye smerte på veien, men også gi deg lykke i et langtidsperspektiv.

Løse relasjoner kan gi deg mer lykke enn du tror.

Vi er ofte opptatt av de nære båndene, og å pleie forholdet til de vi har nærmest rundt oss. Forskning viser at også de løse relasjonene har mye å si for hvordan vi har det, forklarer Nes.

– De nære relasjonene er svært viktige. Det å ha noen en kan få emosjonell støtte av, og som man stoler på, er viktig for at vi skal ha det bra. Men det viser seg også at løse relasjoner har en helt egen og svært viktig effekt for lykken vår og vår sosiale integrering, sier forskeren.

Kanskje har du ikke reflektert over det? Et smil i togkupeen, et støttende blikk på foreldremøtet, et «hei» i heisen, et uventet kompliment fra en fremmed på bussen. Disse små, vennlige interaksjonene sprer hverdagsglede.

– Det ser ut til at disse relasjonene vekker en slags følelse av tilhørighet og integrering. En følelse av å høre hjemme i verden.

Ved innsending av dette skjemaet samtykker du til at vi kan lagre og behandle dine personopplysninger, samt at vi kan sende deg relevant informasjon på e-post, som tips og nyttige artikler. Du kan når som helst endre dine preferanser for kommunikasjon. Mer info i vår personvernerklæring.