Helsehjulet - nettmagasin om helhetlig helse

22. October 2020

Dette kan dingsene bety for helsen din

Wearables og dingser vil spille en stadig viktigere rolle i fremtidens helsevesen, ifølge professor innen helseinformatikk og teknologi.

Skrevet av Redaksjonen
Helseteknologi
Lesetid: 2 minutter

Stadig flere bruker smartklokker og helseapper på mobilen, og for mange kan helseteknologi gi motivasjon til å ta grep om eget kosthold, øke aktivitetsnivået eller lære nye metoder for å håndtere stress. I tillegg kan utstyr vi benytter oss av i hverdagen anvendes til diagnostisering, behandling og rehabilitering.

– Utstyr som Fitbit-lignende armbånd, som blant annet registrerer fysisk aktivitet, kroppstemperatur, puls og hjerterytme, kan også benyttes til å identifisere endringer over tid i helsetilstanden til brukeren, sier Gunnar Hartvigsen, professor innen helseinformatikk og helseteknologi ved Universitetet i Tromsø – Norges arktiske universitet og Universitetet i Agder.

En studie som nylig ble publisert i

Lancet Digital Health

viser at wearables fra blant annet Fitbit, Apple og Garmin, kan avdekke om man er smittet av virus som forkjølelse, influensa, og Covid-19. Hartvigsens forskningsgruppe har i Journal of Medical Internet Research selv vist hvordan man ved hjelp av kontinuerlig innsamlede data fra personer med diabetes type 1 kan identifisere smitteutbrudd.

En rekke aktivitetsklokker kan også varsle pårørende eller nødetater om klokken registrerer unormal hjerterytme, eller om sensoren registrerer et fall. Flere har trolig reddet livet i ulykker som kanskje ikke ville blitt oppdaget like raskt, hadde det ikke vært for den smarte klokken de hadde på armen, forklarer Hartvigsen.

Raskere rehabilitering og gode resultater.

For dem som lever med sykdom, kan helseteknologi forandre hverdagen radikalt, ettersom teknologien åpner opp for helt nye måter å tenke på behandling og oppfølging.

– Vi opplever at dagens pasienter, ofte i tett samarbeid med helsepersonell, benytter helseapper og ulike medisinske sensorer og måleutstyr til å følge opp egen sykdom. Resultatet er færre møter med helsevesenet og raskere rehabilitering, sier Hartvigsen.

Helseappene gjør det mulig for pasientene å være tett på behandlingen og oppdage endringer i helsetilstanden før disse får alvorlige følger, forklarer han.

Teknologiselskapet Twine Health er et eksempel på satsing innen denne typen helseteknologi. Selskapet ble kjøpt opp av FitBit i 2018, som igjen ble kjøpt av Google i 2019. Tjenesten involverer pasientene i behandlingen, gjennom å selv benytte teknologi til å registrere og spore fremgang.

Ifølge grunnleggeren, John Moore, viser en klinisk studie av pasienter med høyt blodtrykk, at hundre prosent av pasientene nådde sitt blodtrykksmål når de benyttet Twine Health i kombinasjon med oppfølging av sin lege. Samtidig ble også kostnadene ved behandling redusert. 

Må tenke smart for å håndtere eldrebølgen.

Med en stadig eldre befolkning er det forventet at enda flere av oss vil ha behov for nye behandlingsformer og rehabilitering, mener professoren.

– For å kunne møte det økende behovet gjelder det å tenke smart. Det er lite trolig at alle land, kun ved hjelp av tradisjonelle metoder for behandling og rehabilitering, vil være i stand til å tilby tilfredsstillende helsehjelp for alle som trenger dette, sier Hartvigsen og utdyper:

– Her vil helseteknologi kunne spille en viktig rolle. Vi må tenke forebygging slik at opplagte risikofaktorer kan unngås. I tillegg må det satses på tidlig diagnostikk, slik at potensielt alvorlige endringer i helsetilstanden kan oppdages så tidlig som mulig.

Satsingen på helseteknologi er ikke bare forbeholdt amerikanske teknologigiganter. Også i EU står helseteknologi høyt på agendaen, blant annet gjennom EU4Health – helseprogrammet i EU for perioden 2021-2027. 

– I det nye helseprogrammet ser man for seg det som omtales som en digital transformasjon av helse og omsorg støttet av datadrevet produksjon av skreddersydde produkter og integrering av personaliserte helsetjenester. Dette skal bidra til mer og bedre helse for hver krone.

Ved innsending av dette skjemaet samtykker du til at vi kan lagre og behandle dine personopplysninger, samt at vi kan sende deg relevant informasjon på e-post, som tips og nyttige artikler. Du kan når som helst endre dine preferanser for kommunikasjon. Mer info i vår personvernerklæring.