Helsehjulet - nettmagasin om helhetlig helse

27. October 2020

Det blå lyset kan forstyrre nattesøvnen din

Ligger du og surfer på mobilen eller nettbrettet rett før leggetid? Det kan være grunnen til at du er trøtt om morgenen.

Skrevet av Redaksjonen
Risiko
Lesetid: 2 minutter

Du har sikkert hørt at du bør la vær å bruke skjerm like før du skal sove. Årsaken er at skjermbruk ser ut til å forstyrre den kjemiske balansen i hjernen vår – og lurer kroppen vår til å tro at det ikke er natt.

– Kroppen produserer søvnhormonet melatonin, som er med på å regulere søvnen og døgnrytmen vår. Om dagen, når det er lyst, har vi et lavt melatonin-nivå, og når det blir mørkere produserer kroppen mer melatonin, som gjør oss at vi føler oss trøtte, forklarer spesialrådgiver i søvn og sykefravær i Avonova, Lena Drange Nesland.

Lurer kroppen.

Lyset fra mobilen, nettbrettet eller PC-skjermen har i likhet med dagslys blå bølgelengder, ifølge Nesland.

­– Bruker du skjerm rett før du skal sove, blir kroppen altså «lurt» til å tro at det er dag, og derfor starter ikke melatonin-produksjonen når den egentlig skal.

I tillegg blir hjernen aktivert av skjermbruk, noe som kan utløse en stresslignende følelse før du skal sovne, forklarer hun.

– Mange sliter med tankekjør, og har god effekt av å roe ned hjernen rett før leggetid, med avspenning eller andre kognitive teknikker.

Koble av én time før du skal sove.

Skjermbruk og søvn har blitt forsket mye på de seneste årene. En av studiene, som er publisert i det vitenskapelige tidsskriftet Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS), viser et eksperiment med to grupper, som foregikk over to uker.

Begge gruppene skulle lese den samme boken hver kveld. Den ene gruppen leste fra en vanlig bok, mens den andre leste fra nettbrett. Ellers levde forsøkspersonene med likt døgnmønster, og rommene de sov i hadde det samme lysforholdet.

I tillegg til å måle melatonin-nivåene til forsøkspersonene, ble også hjerneaktivitet under søvn registrert, samt ulike mål for hvor trøtte personene følte seg, både om kvelden og om morgenen.

Gruppen som leste på nettbrett brukte lenger tid på å sovne, og kjente seg mindre søvnige på kvelden, sammenlignet med den andre gruppen. De hadde også lavere melatonin-nivå, og var trøttere om morgenen.

– Flere studier viser liknende funn, så det er utvilsomt en sammenheng mellom skjermbruk og dårlig søvn. Har du problemer med å sovne om kvelden, vil jeg anbefale å legge vekk mobilen om kvelden. Enkelte er svært sensitive for både å lese bøker eller bruke skjermer, og da er mitt råd at man bør styre unna disse triggerne siste timen før man skal legge seg, anbefaler Nesland.

Ved innsending av dette skjemaet samtykker du til at vi kan lagre og behandle dine personopplysninger, samt at vi kan sende deg relevant informasjon på e-post, som tips og nyttige artikler. Du kan når som helst endre dine preferanser for kommunikasjon. Mer info i vår personvernerklæring.